Net zoals je voor je eigen veiligheid een autogordel omgespt als je in je wagen stapt, zijn er ook enkele fruitrichtlijnen. Vers fruit is verrukkelijk en gezond, maar eet het met verstand.[i][b]Mate & variatie[/b][/i]Elke fruitsoort heeft haar eigen samenstelling. De ene bevat al wat meer vitamine C of mineralen dan de andere. Varieer je fruitpatroon zodat je ten volle van alle voordelen die elke vrucht te bieden heeft kan genieten. Overdrijf ook niet met fruit. De richtlijn is 2 tot 3 stukken fruit per dag. Schrap dus zeker niet je graanproducten, aardappelen, vlees, vis en zuivelproducten van je menu.[i][b]Schillen hoeft niet[/b][/i]In en op fruit kunnen soms resten van pesticiden of bestrijdingsmiddelen voorkomen. Niets om je zorgen over te maken. Als een gek je fruit zitten schillen, heeft weinig zin. De meeste resten van bestrijdingsmiddelen zitten niet enkel in de schil maar ook in het fruit zelf, zij het in een heel erg kleine dosis die voor de mens ongevaarlijk is. Fruit moet je dus niet schillen maar het is wel verstandig om je fruit goed te wassen. Bacteriën, parasieten en virussen slik je beter niet massaal door. En ook stof en vuil die nog op je fruit zitten, zijn ongezond. Fruit was je best met lauw water.[i][b]Schimmel[/b][/i]Afhankelijk van de fruitsoort, bewaar je je fruit in de koelkast of in een fruitmand op kamertemperatuur. Tracht verschillende fruitsoorten steeds van elkaar te bewaren om bederf te voorkomen. Gooi beschimmeld fruit onmiddellijk weg, hoe klein het stuk dat aangetast ook is. Schimmel kan zich immers makkelijk verspreiden in fruit en is ook niet steeds zichtbaar. Voor rotte plekken in fruit geldt dat je die altijd kan wegsnijden. De rest van je stuk fruit is nog altijd eetbaar.[i][b]Citroen- en sinaasappelrasp[/b][/i]Omdat citrusvruchten gevoelig zijn voor schimmels worden ze met schimmelwerende producten behandeld. Gebruik je geraspte stukjes citrusvrucht in een voedselbereiding, was de schil dan eerst zeer grondig. Lauw water wordt aangeraden.[i][b]Winderigheid[/b][/i]Heel soms kan te veel fruit eten wind in je darmen veroorzaken. Niet echt ongezond maar vooral storend. Zowel voor jezelf als voor je omgeving. Eet dus niet te veel fruit.[i][b]Vossenlintworm[/b][/i]Let op met wilde ongewassen bosvruchten zoals bramen, frambozen en bosbessen die je in een bos of park ziet. Eet je die ongewassen op, dan loop je het risico besmet te raken met de vossenlintworm. Het is een zeer zeldzame maar bijzonder ernstige ziekte die, als je besmet bent, pas na 5 tot 15 jaar doorbreekt. Ziekteverschijnselen zijn geelzucht, kortademigheid en buikpijn. Pas dus op met bosvruchten die je in het wild plukt, hoe lekker ze er ook uit mogen zien. Om zeker alle ziektekiemen te doden kook je die in het wild geplukte vruchten beter – om confituur te maken bijvoorbeeld.Door: RedactieBron: Voedingscentrum